Kiitos kaikille edelliseen postaukseen kommentoineille! Pidän uudesta neulatyynykaktuksestani tosi paljon, se on jo päässyt käyttöön ja toimii oikein hyvin :-) Harmi kun en nyt muista, minkä nimisen yrityksen osastolta sen ostin...

Ohje neulekoneella neulottavaan pipoon:

Väsäsin äsken yhden pipon, jotta saisin pipo-ohjeeseen vähän kuvitusta. Otin paljon kuvia neulomisen eri vaiheista selventääkseni ohjetta, josta tuli aikas vaikeaselkoinen... Mutta sähelsin sitten kameran kanssa ja onnistuin poistamaan ne kaikki kuvat. Joten tässä ohje ilman työvaihekuvia, lisään ne kuvat sitten myöhemmin kun innostun neulomaan uuden pipon.

Tein ohjeen sillä ajatuksella, että ne jotka ohjetta käyttävät, osaavat käyttää myös neulekonetta. Jos jotain ihan oleellista puuttuu tai olen ajatellut jonkun asian liian itsestäänselvästi ymmärrettäväksi vaikkei se sitä olisikaan, niin kommentteja otetaan mielellään vastaan ;-)

---

Poikittain neulottu pipo

174111.jpg

Ohje on neulekoneelle (ohje on tehty EVA ja Brother -neulekoneille sopivaksi, muilla koneilla neulottaessa neulojen painamisvivut yms. voivat toimia eri periaatteella tai niistä käytetään eri nimityksiä).

Koko: n. 57 cm (päänympärys)
Tarvikkeet: Nalle-lankaa, yhteen pipoon n. 50 - 100 g, riippuen siitä, tekeekö piposta yksin- vai kaksinkertaisen.
Silmukan koon säätö: 8-

Pipon neulominen aloitetaan takasaumasta. (Jos neulot kaksinkertaisen pipon, voit neuloa sen joko kahdesta erillisestä kappaleesta (eli kaksi pipoa), jolloin voit käyttää eri lankaa sisä- ja ulkopuolelle tai yhdestä kappaleesta (tuplapipo), jolloin pipon molemmista puolista tulee samanlaiset.  Jos aioit neuloa kaksinkertaisen pipon yhdestä kappaleesta, tuplaa alla olevan ohjeen silmukkamäärä ja tee kärkineulontaosuus molemmissa reunoissa.)

Yksinkertainen pipo:

1. Luo neulekoneen ylätasolle 60 silmukkaa. Aseta kampa ja painot.

2. Neulo 1 krs (kelkka on nyt vasemmalla). Siirrä oikeasta reunasta 6 neulaa lepoasentoon  (E-asentoon), [Huom! aseta kelkan neulojen painamisvipu H-asentoon, jotta lepoasennossa olevat neulat eivät neuloutuisi.] Neulo 1 krs (kelkka on nyt oikealla). Pyöräytä lanka viimeisen neulotun silmukan vieressä olevan neulan alta, jottei kappaleeseen tuli reikää. Neulo 1 krs. (Kelkka on taas vasemmalla.)

3. Siirrä taas oikeasta reunasta seuraavat 6 neulaa lepoasentoon ja neulo 1 krs. Kiepauta lanka taas kaikkein vasemmanpuoleisimman lepoasennossa olevan neulan ali, jottei siihen kohtaan syntyisi reikää. Neulo 1 krs (kelkka on vasemmalla).

Toista  kohtia 2 (mutta älä siirtele neulanpainajavipua tässä kohdin) ja 3 vielä kaksi kertaa.

4. Kelkka on vasemmalla. Neulo nyt 1 krs siten, että myös lepoasennossa olevat neulat neuloutuvat (Aseta neulojen painamisvipu N-asentoon). Neulo 1 krs (kelkka on taas vasemmalla).

5. tee, kuten kohdassa 2, mutta siirrä nyt vain reunimmaiset kolme silmukkaa lepoasentoon. (Näin tehden käännöskohdat eivät tule joka kerroksella samaan kohtaan ja pinnasta tulee tasaisempi.)

6. Toista kohtaa 3 kolme kertaa.

Toista kohtia 2 - 6 kunnes pipon korkeus on 210 krs. Päättele silmukat.

Huom. siirtele painoja ylöspäin sitä mukaa kun pipoon tulee lisää pituutta. Oikeanpuoleinen paino kannattaa pitää melko keskellä kappaletta, muuten silmukoita saattaa tippua. Kamman voit poistaa jos se alkaa häiritä neulomista.

Viimeistely:

Höyrytä ja tai kostuta kappale ja anna sen relaksoitua muotoonsa. Ompele takasauma silmukoimalla, aloita alareunasta. Pujota jäljelle jäänyt ompelulanka pipon yläreunaan muutaman silmukan päähän reunasta ja kiristä. Päättele lanka hyvin.

174113.jpg

Yksinkertainen pipo vaatii jotain viimeistelyä alareunaan, jottei se rullautuisi. Voit joko virkata reunaan muutaman kerroksen kiinteitä silmukoita tai vuorittaa pipon kankaalla.

Kaksinkertainen pipo:

Neulo kaksi pipoa. Ompele ensin vuoropistoilla pipokappaleet alareunoistaan yhteen. Ompele sitten takasaumat: Pujota lanka pipon yläreunaan ja kiristä, ompele sitten tällä samalla “kiristyslangalla” takasauma kappaleiden yhdistyskohtaan saakka ja päättele. Ompele sitten toinen takasauma, pujota jäljellä oleva ompelulanka pipon toiseen yläreunaan ja kiristä. Päättele hyvin.  Taita toinen kappale toisen sisään ja kaksipuolinen piposi on valmis.

Vinkki: Jos et halua saumaa ihan keskelle pipon alareunaa, tee toisesta kappaleesta muutamaan silmukkaa ohjetta leveämpi ja toisesta vastaavasti kapeampi.

Voit varioida ohjetta eripaksuisille langoille sopivaksi säätämällä silmukan kokoa ja lisäämällä tai vähentämällä silmukoita ja kerroksia.